1395/1/12 1140

پوسیدگی دندانی یکی از شایع‌ترین بیماری‌های‌ عفونی در سراسر دنیاست

چه غذاهایی دندان‌ها را می‌پوساند؟

پوسیدگی دندانی یکی از شایع‌ترین بیماری‌های‌ عفونی در سراسر دنیاست. همان‌طور که می‌دانید پوسیدگی دندانی به واسطه فعالیت باکتری‌های خاصی در حفره دهان اتفاق می‌افتد. این باکتری‌ها با تخمیر مواد غذایی باقی‌مانده در اطراف دندان‌ها اسیدی تولید می‌کنند که سطح مینای دندان را حل کرده و فرایند پوسیدگی و تخریب دندان آغاز می‌شود. بخش پروتئینی ساختار دندانی نیز به واسطه فعالیت آنزیمی باکتری‌ها از بین رفته و تخریب دندانی تسریع می‌شود.

گرچه اصلی‌ترین راه پیشگیری از پوسیدگی دندانی رعایت بهداشت و استفاده از روش‌های مکانیکی مثل مسواک زدن و نخ کشیدن است، با این حال نباید از نقش مهم تغذیه در پوسیدگی دندانی غفلت کرد. بیشترین میزان پوسیدگی دندانی به واسطه غذاهای چسبناک(مثل چیپس و پفک و انواع اسنک‌ها)، غذاهای حاوی قندهای ساده(انواع شیرینی، شکلات و بستنی)، آب نبات‌هایی که به کندی در دهان حل می‌شوند و نوشیدنی‌های شیرین (نوشابه، آبمیوه، شیرکاکائو و…) اتفاق می‌افتد. خوردن این مواد غذایی به تنهایی (بدون خوردن مواد غذایی دیگر) و تمیز نکردن دهان بلافاصله بعد از مصرف‌شان خطر پوسیدگی دندانی را بازهم بیشتر می‌کند.

مراقب نوشابه‌ها باشید
درباره مضرات نوشابه‌های گازدار آنقدر صحبت شده که دیگر تکراری و بدیهی به نظر می‌رسد با این حال کماکان بسیاری از افراد بدون توجه به خطرات تغذیه‌ای، به‌طور مرتب نوشابه می‌خورند. نوشابه‌ها می‌توانند2 خطر عمده برای دندان‌ها داشته باشند؛ خطر نخست قند بسیار بالای آنهاست که خطر پوسیدگی دندانی را به‌شدت افزایش می‌دهد. گرچه تولید نوشابه‌های بدون قند این مشکل را کمابیش مرتفع کرده ولی مشکل دوم به قوت خود باقی است و آن اسید نوشابه است. نوشابه حاوی اسید فسفریک است و در صورت استفاده مداوم، می‌تواند به راحتی به مینای دندان‌ها آسیب برساند. در واقع ماهیت اثر اسید نوشابه تفاوتی با اسید ترشی‌جات ندارد. جدای از این اسید فسفریک نوشابه باعث دفع کلسیم از بدن و افزایش خطر پوکی استخوان می‌شود بنابراین اکیدا توصیه می‌شود تا حدامکان از مصرف نوشابه خودداری کنید. از لحاظ تغذیه‌ای بهترین نوشیدنی آب ساده یا دوغ است.

به لیموترش گاز نزنید
بسیاری افراد به‌دليل سلیقه غذایی و تعدادی دیگر به‌دليل کاهش وزن در رژیم غذایی خود از انواع ترشی‌ها استفاده می‌کنند. در کنار این موضوع یک عادت بسیار رایج و البته بسیار مخرب، جویدن لیموترش است که می‌تواند آسیب‌هایی جدی به مینای دندان‌ها به‌خصوص در نواحی جلویی فک وارد کند. مواد غذایی ترش به‌دليل ماهیت اسیدی خود در صورت استفاده مداوم مینای نازک ناحیه طوق دندان‌ها(در محلی که دندان از لثه خارج می‌شود) را از بین برده و باعث حساسیت دندان‌ها و افزایش خطر پوسیدگی دندانی می‌شود. این افزایش حساسیت بسیار آزاردهنده بوده و در صورتی که با استفاده از خمیردندان‌های ضدحساسیت برطرف نشوند عمدتا باید با مواد همرنگ دندان ترمیم شوند که درمان‌هایی دشوار و گران‌قیمت است بنابراین اگر از جمله افرادی هستید که به ترشی‌جات علاقه زیادی دارند برای پیشگیری از آسیب دیدن دندان‌ها دفعات مصرف و غلظت مواد ترش را کاهش دهید.
کلیدواژه:

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های دکتر ۳۲

اولین همایش سراسری سلامت دهان

نشانه‌های مریضی در دهان و دندان که باید جدی بگیرید

همایش بین المللی ایمپلنت های دندانی در اصفهان برگزار می شود

مسواک همه دندان‌ها طی 30 ثانیه با سرعت صوت

اکسیدا چیست؟

اکسیدا 58: پنجاه و هشتمین کنگره سالیانه انجمن دندان پزشکی ایران

ویژگی‌های ارتودنسی سیمی و نامرئی

حفظ سلامت قلب با مسواک زدن

دندان با چه ماده‌اى پُر مى‌شود؟

درمان ریشه دندان از عفونت‌های مزمن جلوگیری می‌کند

تشخیص دقیق پوسیدگی دندان با استفاده از علم رادیولوژی

جلوگیری از پوسیدگی دندان با چند خوراکی خوشمزه

پوسیدگی دندان دومین بیماری قرن است

کم توجهی به پیشگیری و سلامت دهان و دندان در کشور

چگونه بوی بد دهان را درمان کنیم؟

چه افرادی می توانند ایمپلنت انجام دهند؟

رازهای مقابله با ترس کودکان از دندانپزشـکی

رنگ‌های پایین تیوب خمیر دندانها به چه معنا است؟

برای سلامت دندان و لثه‌هایتان، از مسواک نرم استفاده کنید

آیا پوسیدگی دندان ها ارثی است؟

شایع ترین مشکلات دندانپزشکی کودکان

مهم‌ترین عوامل ایجاد «آبسه» دندان

خدمات رایگان ترمیم دندان برای زنان باردار و کودکان در روستاها و شهرهای کوچک

قبل از صبحانه مسواک بزنید

تأثیر عفونت‌ لثه در بروز سکته‌ مغزی و سقط جنین

دکتر ۳۲ در شبکه های اجتماعی